tarifle

HABERLER

14

Temmuz

2015

Piliç Üretimiyle İlgili Beyza Piliç'ten Açıklama

Son günlerde kanatlı hayvan sektörü ve ürünleriyle ilgili olarak, gerçeği yansıtmayan, asılsız bir takım iddialar basında ve çeşitli mecralarda yer bulmakta ve kamuoyunda piliç etine yönelik olumsuz bir algı ve güvensizlik ortamı oluşturmaktadır. Beyza Piliç olarak, bu iddialar karşısında halkımızı bilgilendirmeyi öncelikli görevlerimiz arasında sayıyor ve iddialar üzerine yapmış olduğumuz araştırmalarla ilgili sonuçları siz değerli halkımızın bilgisine sunuyoruz.

Son günlerde kanatlı hayvan sektörü ve ürünleriyle ilgili olarak, gerçeği yansıtmayan, asılsız bir takım iddialar basında ve çeşitli mecralarda yer bulmakta ve kamuoyunda piliç etine yönelik olumsuz bir algı ve güvensizlik ortamı oluşturmaktadır. 

Hiçbir kanıta ve bilimsel veriye dayanmayan bu iddialar, tamamen kanatlı hayvan sektörünü karalamak ve kamuoyunu yanıtlmaktan başka bir amaç taşımamaktadır. 

Kuruluşundan bu yana, siz değerli tüketicilerimizin sağlıklı ve lezzetli piliç etini, güvenle tüketebilmesini sağlamayı kendine misyon edinmiş olan Beyza Piliç olarak, bu iddialar karşısında halkımızı bilgilendirmeyi öncelikli görevlerimiz arasında sayıyor ve iddialar üzerine yapmış olduğumuz araştırmalarla ilgili sonuçları siz değerli halkımızın bilgisine sunuyoruz.

Kuluçka Süreleri
Civcivlerimizin yumurtadan çıkış süreleri, iddia edildiği gibi 17 gün değildir. Yumurtalardaki embriyoların gelişimlerini tamamlayıp, civciv olarak yumurtadan çıkma süreleri 20-21 gün olarak değişmektedir.

“Tavuklar çok hızlı büyüyor, hormon mu var?”
Kamuoyuna yanlış yansıtılan noktalardan biri de, tavukların gelişim süreci. Tavukların 42 gün içerisinde gelişimlerini tamamlayıp, kesime gönderilmelerini “tavuklara hormon veriliyor” olarak yorumlayan bazı kaynakların aksine, tavuklara hormon verilmesi, ne dünyada, ne de ülkemizde yapılan bir uygulama değil.

Uzun yıllardır yapılan biyolojik ıslah çalışmaları sonucunda, en yüksek et veriminine ve en hızlı gelişme özelliğine sahip ırklar birbirleriyle melezlenmiş ve etlik piliç üretiminde yüksek verim sağlayan broiler ırkı elde edilmiştir. Bu ırk, beslenme ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması durumunda, sıcaklık ve havalandırma kontrollü, hijyenik kümes ortamlarında, 42 gün içerisinde gelişimlerini tamamlamakta ve 2-2,5 kg. canlı ağırlığa ulaşmaktadır.

Tavukların gelişim hızı, tamamen ırk özelliğine bağlı olup; bu süreçte hormon vb. hiçbir katkı maddesinin etkisi yoktur.

Uzun yıllar süren laboraturar araştırmalarının sonucunda, tavuklara hormon verilmesinin, gelişim süreci ve verim üzerinde istenilen artışı ve faydayı sağlamamasından dolayı, ekonomik ve sürdürülebilir bir uygulama olmadığı görülmüştür. Bu sebeple, Dünya’da ve ülkemizde, tavuklara verilebilecek herhangi bir hormon bulunmadığı gibi, ülkemizde yetkili kurumlar tarafından rapor edilmiş tek bir vaka dahi bulunmamaktadır.

Antibiyotik Kullanımı
Ülkemizde etlik piliç üretim sürecinde antibiyotik kullanıyla ilgili yasal düzenlemeler, AB mevzuatları ile uyumludur. Tedavi ve hastalık durumlarında, sağlıklı hayvanları koruma amaçları dışında, antibiyotiklerin yem katkı maddesi olarak yemlere katılması yasaktır.

AB ülkelerinde yasaklanmış bir ilacın ülkemizde ruhsatlandırılması ve kullanılması söz konusu değildir. 

Antibiyotikler, sadece veteriner hekimin yazacağı reçete doğrultusunda ve hastalık durumlarında kullanılabilir. Antibiyotik kullanılması durumunda, her türlü riski ortadan kaldırmak adına, kesimden önce ilaç arınma süresinin (bekleme süresi) dikkate alınması yasal zorunluluktur. 

Piliç Eti ve GDO
Üretimde kullanılan etlik piliçler, genetik bir değişikliğe sahip değildir. Etlik piliçler, doğal melezleme yoluyla, “etçi ırk” olarak bilinen ırkların, birbirleriyle eşleştirilmesi (hibrit edilmesi) ve seleksiyonu ile elde edilen, et verimi yüksek hibrit ırklardır. Hibrit teknoloji ile gen teknolojisi tamamen ayrı teknolojiler olup, ülkemiz tavukçuluğunda ve tüm dünyada yetiştirilen “hibrit” ırklar, kesinlikle genetiği değiştirilmiş canlılar değildir. 

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada, GDO’lu yemler ile beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO’lu DNA veya proteinlere rastlanmadığı bildirilmiştir. GDO’lu yemlerden hayvanlara ve ürünlerine GDO’lu materyal geçişi söz konusu değildir.

Denetimler
Damızlık kümesleri ve kuluçkahaneler, izin aşaması dahil olmak üzere, her aşamada titizlikle denetlenmektedir. Sağlıklı olmayan hayvanların kesime gönderilmelerine kesinlikle izin verilmemektedir. Üretimde kullanılan yemler, üretim aşamasından itibaren denetlenmekte, kesimhane tesisleri 24 saat denetim altında tutulmaktadır. Kesimhanelerde görevli resmi veteriner hekimler ile kesim işleminin her aşaması kontrol edilmektedir.

Etlik piliçler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün “Kalıntı İzleme Programı” ile antibiyotikler açısından sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Bu program ile canlılar üzerinde herhangi bir ilaç veya ağır metal kalıntısı bulunup bulunmadığı denetlenmektedir. 

Kuruluşundan bu yana, halkımızın sağlıklı ve lezzetli piliç etini, güvenle tüketebilmesini kendine görev edinen Beyza Piliç; tüm üretimlerini modern, hijyenik tesislerinde, hayvan refahını ön planda tutarak gerçekleştirmekte; tüm süreç sonra veteriner hekimlerin denetimine yürütülmekte ve hayvanlarımız, hormon vb. katkı maddelerinden uzak, özel besi yemleri ile beslenmektedir.